Деревянная доска с вяленым и сушеным мясом с помидором, перцем и розмарином

Сушеное мясо и рыба в сушилке

Джерки – шматочки маринованого і висушеного в спеціальних умовах м'яса.

Джерки можна використовувати самі по собі, як закуску або додавати при приготуванні страв.

Джерки дуже ситні, в них майже немає жиру – тільки білок, при цьому вони мало важать, тому їх зручно брати в подорожі, спортивні змагання, гірський туризм і просто на прогулянку. Джерки давно використовуються астронавтами і військовими, оскільки можуть швидко наситити в будь-яких умовах.

Також, якщо в каструлю з гарячою водою додати джерки, а потім суміш сушених овочів, у вас буде готовий натуральний ситний суп за 15 хвилин

Традиційно, джерки готуються з яловичини або оленини. Не рекомендується сушити сире куряче або свиняче м'ясо, оскільки при тривалому зберіганні жир може прогіркнути.

Сушіння готового м'яса


Також, можна використовувати частково приготоване тушковане, запечене, смажене і варене м'ясо. Можна використовувати яловичину, курятину або свинину. Варене м'ясо нарізати на невеликі шматочки або зробити фарш, краще сушити на сітчастому листку. Викласти рівним шаром на лоток і ввімкнути режим 65С або High. М'ясо, яке тушкувалось або запекалось в складі страви, слід нарізати тонко, так щоб м'ясо і овочі сушилися та відновлювалися за один и той самий час. Добре висушена, така страва довго зберігається і легко відновлюється гарячою водою.

Сушіння мяса/риби

Сушіння риби в сушильних апаратах Ізідрі

Домашня сушена риба – відмінна натуральна закуска, яка не містить підсилювачів смаку, консервантів і барвників.

Візьміть пісну, свіжу рибу, швидко очистіть, наріжте смужками товщиною 5 мм, замаринуйте і залиште в холоді на 6-8 годин. Маринад повинен містити 4 ч.л. солі на 1 кг свіжої риби.
Покладіть рибу на сітчасті листи на лотках і сушіть 6-8 годин при температурі 60 С або High, поки риба не стане жорсткою і волога перестане виступати, при цьому шматочки не повинні кришиться.

Сушені м'ясо і рибу зберігати в герметичних контейнерах в темному, прохолодному місці. При тривалому зберіганні, краще використовувати вакуум або низькі температури.